Care sunt simptomele de alergie la Bulldog?

Care sunt simptomele de alergie la Bulldog?

Un proces alergic se declanșează atunci când sistemul imunitar reacționează în exces la o anumită substanța, considerând-o potențial periculoasă. Corpul încearcă sa elimine acea substanța alergenul, prin eliberarea histaminei, făcând zona afectată fierbinte, să prezinte umflături și/ sau mâncărime. Alergenii pot declanșa o reacție atunci când sunt inhalați, ingerați sau la contactul direct cu pielea. Reacțiile pot avea grade de severitate diferite.

Care sunt simptomele la câine?

Senzația de mâncărime este cel mai evident simptom din cauza eliberării histaminei și efectului acesteia asupra zonei afectate. De multe ori scărpinatul zonei poate produce și mai multe daune pielii, care s-ar putea infecta, ceea ce atrage o și mai mare senzație de prurit, pierderea pãrului, apariția crustelor.
Simptomele generale pe care sa le aveți în vedere sunt:
– Scărpinat excesiv
– Piele roșiatica
– Ochi lăcrimoși
– Mâncărimi sau infecții la nivelul urechilor
– Strănut
– Lingerea excesiva a labelor
– Voma
– Diaree
– Schimbări comportamentale ca urmare a disconfortului constant
Alergenii cei mai des întâlniți sunt: puricii, mâncarea, factori de mediu (de exemplu iarba, polenul, odorizantele de cameră, mucegaiul, acarienii, detergenții). Identificarea cauzelor: ca întotdeauna, în cazul alergiilor este greu de identificat un trigger. Dar pentru a încerca sa identificați alergenul, aveți în vedere schimbările de mediu, de mâncare, obiecte sau mirosuri noi introduse în rutina zilnică (jucării, așternuturi, detergenți de podea/ rufe), etc. Multe alergii sunt produse de mâncarea ingerată. Se știe ca mulți bulldogi nu tolerează un nivel mare de proteină sau proteina din carnea de pui, așa încât ideal ar trebui sa va orientați către o mâncare super premium, grain free, cu un nivel de proteină sub 25%. Formulele de mâncare pe baza de miel sau pește par sa funcționeze cel mai bine pentru bulldog.
Pentru tratamentul alergiilor este obligatoriu să consultați un medic veterinar. Nu administrați medicamente de uz uman fără consultarea veterinarului. Luând în considerare experiența multor proprietari și crescători, Bulldog Breed Council recomandă pentru calmarea efectelor alergiilor la nivelul pielii spălarea cu produse pe bază de ovăz. Puteți să vă ajutați bulldogul preparând propria rețeta – lăsați ovăz la înmuiat în apa călduța ( e mai ușor să puneți ovăzul într-o șosetă). După 20
de minute stoarceți șoseta. Cu acea apa lăptoasă rezultată ștergeți pielea bulldogului. Puteți repeta aceasta procedurã zilnic pânã când simptomele se ameliorează.

Pentru că am vorbit mai sus despre afecțiuni ale pielii provocate de alergii, ne-am gândit să vorbim și despre o altă afecțiune a pielii, întâlnită frecvent, dar care trebuie tratată din timp pentru a nu deveni o problema serioasă – demodecia. Afecțiunea este declanșată de acarieni. Toți câinii au acarieni care sunt transmiși de la mama la pui în perioada de alăptare. Nu este ereditară. De obicei, sistemul imunitar face față cu brio co-existenței cu acești acarieni, însă când sistemul imunitar este afectat (un puseu de creștere, un dezechilibru hormonal, etc.), acarienii se înmulțesc și apare infestarea demodecică. Dacă suspectați o astfel de problemă, mergeți cu bulldogul la veterinar, care va recolta țesut din zona afectatã pentru examinare la microscop și diagnosticare. Tratamentul pentru o fază incipientă presupune în general administrarea unor deparazitante (de ex. Simparica sau Bravecto) și igiena pielii cu produse pe bază de clorhexidrină.

Demodex debutează în zone mici și nu provoacă mâncărimi, însă lipsa tratamentului duce la infestări masive, infecții secundare care pot provoca prurit și posibil o infecție generalizată.

Cart
  • No products in the cart.