Standarde

FCI-Standard N° 149 / 16. 04. 2010 / RO

TRADUCERE: Petru Muntean

ORIGINE: Marea Britanie.

DATA PUBLICĂRII ACTUALULUI STANDARD: 2010

UTILITATE: Câine de însoțire și companie.

CLASIFICARE F.C.I.:

  • Grupa 2 – Pinscher și Schnauzer – Rase Molossoide – Ciobanești elvețieni de tip montan și de turmă și alte rase.
  • Secțiunea 2.1 – Rase Molossoide, tip Mastiff. Fără probe de lucru.
ASPECT GENERAL

Păr neted, dens, bine culcat pe corp,  greu, de statură relativ joasă, lat, puternic și compact. Cap lat proporționat cu ansamblul, dar nu atât cât să dăuneze simetriei ansamblului sau să dea impresia de diformitate sau să afecteze mișcarea. Față relativ scurtă, bot lat, bont și ușor răsfrânt dar nu în exces. Câinii ce au dificultăți de respirație nu sunt acceptați. Corp relativ scurt, îndesat, fără tendință de obezitate, membre groase, musculoase și cu tonus muscular puternic. Membrele posterioare înalte și puternice dar oarecum mai ușoare decât cele anterioare. Femelele sunt mai mici și mai putin masive decât masculii.

COMPORTAMENT/TEMPERAMENT

Dă  impresia de hotărâre, forță și acțiune. Alert, curajos, loial, îndrăzneț, distant în aparență dar plin de afecțiune prin natura sa.

 CAP

Văzut din profil, capul pare foarte înalt și moderat de scurt de la creasta occipitală la punctul trufei. Craniul este plat, cu piele bogată și cutat dar nu în exces,  nu trebuie însă să fie nici proeminent și nici greoi. Oasele frontale sunt proeminente, late, pătrate și înalte. De la stop se dezvoltă o depresiune frontală adâncă și lată până pe mijlocul craniului și continuă până la creasta occipitală. Fața este scurtă și  cutată de la oasele obrajilor până la trufă. Distanța de la colțul interior al ochiului (sau din centrul stopului, între ochi) la vârful trufei nu depășește distanța de la trufă la marginea buzei inferioare.

 REGIUNEA CRANIULUI:

Craniu: Craniul este relativ lat ca circumferință. Văzut din față pare foarte înalt, de la colțul maxilarului inferior la creasta occipitală. Este lat și pătrat.

Stop: Marcat.

REGIUNEA FACIALĂ:

Văzut din față, fața trebuie să fie simetrică față de o mediană imaginară ce desparte capul.

Trufa: Lată cu nările largi, neagră, niciodată de culoarea ficatului, roșcată  sau maro. Amplasată sus și înspre ochi. Nările sunt mari și bine deschise, cu linia verticală ce le desparte bine marcată.

Bot: Bot scurt, lat, răsfrânt și foarte adânc de la colțul ochiului la colțul gurii. Cuta de deasupra nasului, dacă există, fie ea continuă sau întreruptă, nu trebuie să afecteze sau să acopere ochii sau nasul. Nările strâmte sau cuta prea mare deasupra nasului nu sunt acceptate și trebuie penalizate sever.  Trufa răsfrântă nu trebuie să iasă în afara liniei de profil ( linie trasă de la punctul bărbiei la punctul frunții).

Buze: Căzute, groase, late, foarte adânci, atârnînd complet peste maxilarul inferior pe flancuri, suprapuse în față și acoperind dinții.

Maxilare/Dinți: Maxilare late, masive și pătrate, maxilarul inferior curbat ușor în sus cu o curbură moderată. Maxilare late și pătrate cu șase incisivi mici și aliniați între canini. Caninii bine distanțați. Dinți mari și puternici ce nu sunt vizibili când gura este închisă. Văzut din față maxilarul inferior este plasat sub cel superior și paralel cu acesta.

Obraji: Rotunzi și dezvoltați sub ochi.

Ochi: văzuți din față, amplasați jos, bine depărtați de urechi. Ochii și stopul amplasați pe aceeași linie, în unghi drept față de șanțul frontal. Bine depărtați, dar aliniați față de partea superioară a obrajilor. De formă rotundă, de mărime medie, nici înfundați dar nici proeminenți, aproape negri, fără ca albul să fie vizibil când  privesc direct în față.  Fără afecțiuni vizibile ale ochilor.

Urechi : Prinse sus, marginea lor superioară este la nivelul liniei superioare a craniului, fiind plasate cât mai depărtate, cât mai sus și cât mai depărtate posibil de ochi. Mici și subțiri. Urechile în “trandafir” sunt corecte, pliate spre spate, lăsând liberă o parte a deschiderii auriculare.

GÂT:

De lungime medie, foarte gros, adânc și puternic. Arcuit în partea sa superioară, cu piele ușor laxă, groasă și cutată pe gât, formează salbă de fiecare parte, de la maxilarul inferior până la piept.

CORP

Linia superioară: O ușoară depresiune după umeri (partea cea mai joasă) punct de la care linia spatelui urcă spre șale (punctul cel mai înalt) și se curbează spre coadă, formând o ușoară curbă ( gen spinare de crap) aceasta fiind o caracteristică a rasei.

Spate: Scurt, puternic, lat între umeri, ceva mai îngust în zona șalelor.

Piept: Piept lat, cu reborduri costale rotunde, proeminent și adânc. Coastele sunt bine înclinate spre spate. Cutie toracică spațioasă, rotundă și foarte adâncă de la punctele umerilor la punctul cel mai jos al pieptului. Bine coborât între membrele anterioare. Lat în diametru, rotund în spatele membrelor anterioare (nu este plat, coastele sunt bine rotunjite).

Abdomen: Ridicat, nu trebuie să fie lăsat.

COADA

Prinsă jos, dreaptă în prima parte apoi se rasucește în “tirbușon”. Rotundă, acoperită cu păr neted, fără franjuri sau păr aspru. Medie ca lungime, mai degrabă scurtă decât lungă, groasă la bază, se subțiază rapid către vârf. Purtată jos și niciodată purtată peste linia spatelui. Absența cozii, coada înfundată sau prea scurtă nu este de dorit.

MEMBRE

MEMBRE ANTERIOARE: Membre anterioare solide și puternice, bine dezvoltate, depărtate, groase, musculoase și drepte, cu un contur rotujit și curbat, dar cu oase mari și drepte, nu sunt nici strâmbe și nici curbate, mai scurte proporțional cu membrele posterioare dar nu într-atât însă încât să facă spatele să pară lung sau sa împieteze asupra structurii și să afecteze mișcarea.

Umeri: Lați, înclinați, foarte puternici și musculoși dând impresia că au fost “adaugați” corpului.

Coate: Coatele sunt joase și bine depărtate de coaste.

Metacarp: Scurt, drept și puternic.

MEMBRE POSTERIOARE: Puternice și musculoase, ușor mai lungi, proporționate cu cele anterioare astfel încât să ridice regiunea șalelor. Lungi și musculoase de la șale până la jareți, scurte, drepte, puternice în partea lor inferioară.

Genunchi: Rotunzi și foarte usor depărtați de corp.

Jareți: Jareții sunt în consecință apropiați iar labele posterioare orientate spre exterior. Jareții ușor marcați și bine coborâți.

LABE

Labele anterioare sunt drepte și ușor dirijate spre ușor exterior; de mărime medie și moderat de rotunde. Labele posterioare, rotunde și compacte. Degetele sunt compacte și groase, bine desparțite, cu articulații proeminente și înalte.

ALURĂ/MIȘCARE

Mișcare greoaie și constrânsă, câinele pare să pașească cu pași mici și rapid, pe vârful degetelor, membrele posterioare nu se ridică mult și par că se tarșâie pe sol.  În alergare, umerii ies în față.  Corectitudinea mișcării este de cea mai mare importanță.

ROBA

PĂR: De textură fină, scurt, neted. Pare aspru la pipăit doar pentru că este scurt și neted (nu are textura părului sârmos).

CULOARE: Roba unicoloră sau “șuie” ( unicolor cu mască sau bot negru). Culorile sunt exclusiv uniforme ( ce trebuie să fie strălucitoare și pure) : roșcat în toate nuanțele , roșcat-cafeniu (intens sau pal), tigrat, alb cu pete ( combinație de alb cu pete din oricare din culorile menționate). Culorile ficatului, negru, negru cu pete de foc nu sunt de dorit.

GREUTATE

Masculi: 25 kg (55 lbs)

Femele: 23 kg (50 lbs)

DEFECTE

Orice abatere de la prevederile de mai sus vor fi considerate defecte și se vor penaliza în funcție de gravitatea lor și a efectului pe care îl au asupra sănătății câinelui.

Arbitrii trebuie să urmeze cu strictețe acest standard și să ia în considerație următoarele defecte:

DEFECTE:

Nas acoperit de piele integral sau parțial.
DEFECTE ELIMINATORII:

Agresivitate sau timiditate excesivă.
Câinii ce prezintă probleme de respirație.
Coada încarnată (înfundată).

Orice exemplar ce prezintă anomalii evidente fizice sau psihice vor fi descalificați.

NB: Masculii trebuie să aibă două testicule cu aspect normal, complet coborâte în scrot.